МакНали: Петролът ще поскъпне в средата на десетилетието, част 1

Боб МакНали, основател и президент на Rapidan Energy Group

15:30 | 27 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Говорим за суровия Брент, който е над 83 долара за барел. Поскъпна. Колко риск е оценен в тази цена и ако няма напрежения в света ще стане ли Брент по-евтин?

Не много, страхувам се. Може би с долар-два по-малко. Много малко риск има.

Разбираемо е, че пазарът е паникьосан от геополитическите рискове.

В края на краищата иранците атакуваха Абкайк през 2019 и цените скочиха и после паднаха.

Русия нахлу в Украйна и цените скочиха. Нямаше смущения и затова паднаха.

Пазарът и трейдърите съвсем разбираемо искат да се уверят, че има смущения. Искат да повярват, че Иран ще се намеси, за да реагират. Защото Червено море е краткият път. Има проблем, но няма загуба на предлагане.

Само ако се окаже, че Иран бъде въвлечен в конфликт със САЩ, тогава геополитическият риск ще се отрази на суровия петрол.

Какво казва пазарът този път? Май всеки друг път пропускаше, а сега и другите пазари мълчат.

Предполагам, че слушат Вашингтон. Президентът Байдън казва, че не иска война с Иран. „Опитваме се направим всичко възможно да избегнем война с Иран“.

Иран се опитва да направи същото. Те дават сигнал, че не искат голяма война.

Проблемът е Израел.

Израел е решен да защити границите си, включително и с Ливан, където действа основната прокси групировка на Иран. Освен това ирански проксита стрелят срещу САЩ и Великобритания.

Така че винаги има риск от нежелана ексалация.

Няма нужда Иран напълно да е въвлечен лично. Може да се отвори нов фронт, дори няколко. Ако това се случи, ще бъде ли достатъчно, за да прибави премия?

Ще повторя, че трейдърите са насочили вниманието си върху барелите и потока на барели. Те искат да знаят само дали има някакъв риск за тези 25 млн барела на ден, които се произвеждат и транспортират от Арабския залив през Ормузкия пролив.

Това е най-важното. Това е загуба на предлагане.

Ако решат, че там има риск, ще оценят суровия петрол по-високо. Единственият играч, който може да застраши това предлагане е Иран.

Затова само ако трейдърите се уплашат да не би Иран да бъде въвлечен в този конфликт, ако бъде заразен, ако щете, само тогава премията според нас ще се върне.

Предполагам, че вървим натам.