Avolon очаква 10-40% ръст на лизинга на самолети до 2г

Анди Кронин, изп. директор на Avolon

16:30 | 26 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Зелени доставки на нови самолети. И на всичкото отгоре, самолетите се заземяват, продължава търсенето. В тази ситуация ще означава за самолетите израза, че граници няма?

Аврил, благодаря! Страхотно е да съм в Сингапур. Изминаха две години от последното авиошоу в Сингапур. Това беше началото на отварянето на трафика в Азия. Сингапурското авиошоу беше едно от първите големи международни събития през 2022 г.  Оттогава сме свидетели на наистина драматично възстановяване на търсенето на въздушен транспорт. А 2023 г. беше първата пълна година след пандемията, през която хората от началото на годината можеха да планират събития, ваканции, работни пътувания.

През тези периоди имаше около 3800 самолета, които просто не са били произведени по време на пандемията. Това е около 15% от световния флот. Това поражда изключително силното търсене на въздушен транспорт, заедно с ограничено предлагане на самолети на пазара. А това е причина лихвите по лизинга на самолетите да растат.

Колко още очаквате да се повишават лихвите по лизинга?

Очакваме повишаване на лихвите по лизинга на самолети между 10 и 40% през последните 18 месеца до две години. Сега се намираме в това, което наричаме базов пазар, твърд пазар. Но очевидно проблемите с веригата за доставки ще продължат и това е добре документирано с всички производители. Възстановяването на допълнителния капацитет обратно в системата ще продължи поне до края на десетилетието. Очакваме още 10-15% увеличение на лизинговите лихвени проценти в краткосрочен план.

На този фон някои от по-малките играчи изпаднаха в беда поради по-високата лихвена среда. Какво ще стане в индустрията? Ще има ли разтърсване? Avolon потенциални опортюнистични купувачи ли са в тази ситуация?

Има миграция към по-големи мащаби. Започнаха някои консолидации в сектора. Достъп до източници с инвестиции, до източници на финансиране, евтини източници на капитал, които са ключът към успеха на лизинговата компания, както и мащабът на франчайза, глобалното присъствие. А също така, все по-важен е мащабът на нашите поръчки.

Позиционирахме Аvolon там, откъдето идва по-голямата част от нашия растеж – нашите поръчки. Имаме едни от най-големите поръчки в сектора с 458 самолета поръчани, по-голямата част от които ще се доставят през следващите 5 до 6 години.

По отношение на сливанията и придобиванията очакваме допълнителни възможности за такива сделки. Ние, както и другите големи лизингодатели, ще бъдем опортюнисти в това. Но, разбира се, за третия по големина играч в индустрията, важно е тези сделки да са по-скоро финансово печеливши, отколкото само мащабни.