Пазари Азия, 21 февруари 2024

Пол Алън, Bloomberg Сидни

10:52 | 21 февруари 2024
Обновен: 10:53 | 21 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Забелязваме известна позитивност за акциите в Китай и Хонконг в сряда. Hang Seng е с ръст от около 2% и вече се доближава до изтриване на ръста до момента за годината. CSI300 също записва много добър ден.

Китай обяви нови мерки срещу търговията с количествените фондове. Въведена бе забрана за търговия с Ningbo Lingjun Investment Management се освободиха от акции за 357 млн долара само за 1 минута в понеделник и объркаха обичайната търговия.

Тези мерки срещу количествените фондове е една от причините да има леко повишение на акциите в Китай и Хонконг. С изключение на HSBC. Акцията на банката се понижи след като печалбата за четвъртото тримесечие паднаха с 80%. HSBC пое няколко удара – 3 млрд долара отписани заради китайската Bank of Communications и още 2 млрд заради продажбата на френските си операции.

В останалата част от региона забелязваме леко отслабване на южнокорейския Kospi и при Nikkei също, който за втори ден обърна най-големия ръст от 1989г.

Акциите на производителите на чипове също леко поевтиняха в Корея и Япония, докато очакваме голямо събитие – отчета на Nvidia след няколко часа в САЩ.

Япония записа изненадващ търговски излишък за януари. Износът се повиши почти 12%. Йената остана почти без промяна, малко над 150.

Тук в Австралия ASX затвори с понижение от около две трети от процента. След края на търговията една от най-големите минни компании Rio Tinto съобщи за спад на печалбата за годината с 12% до 11,8 млрд долара. Компанията обяви и дивидент от 2,58 на акция.

Цената на суровия петрол е около 77 долара за барел. Няколко противоположни сили действат в момента – продължаващите напрежения в Близкия изток и слабото търсене в Китай, което ги балансира.

Пол Алън Bloomberg Сидни.