Кристиан Линднер за имотите, икономиката и единния пазар, част 2

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия

14:30 | 13 февруари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Приемате ли, че индустриалната епоха, в която Германия беше суперсила отмина? И трябва да се преосмислите?

Не, не, вижте цифрите. Все още сме доста силни. Но сме в процес на трансформация. Дигиталните технологии стават по-важни.

Усетихме предизвикателствата на декарбонизацията на индустриалната ни база. Но се справяме доста добре. Оптимист съм. Инвестираме много в зеления преход.

Ако успеем да подобрим рамковите условия тази година, очаквам много скоро икономически подем.

Но трябва да подобрим рамковите условия. Трябва да направим структурни реформи.

Тук сме на прекрасния фон на Свети Павел в Лондон. Има ли нещо, което Германия научи от излизането на Обединеното кралство от ЕС?

За нас единният пазар е най-важен. Затова силно съм ангажиран с ЕС и социална Германия. Както сигурно знаете, в нашата страна има някои партии, особено една, която оспорва членството в ЕС. Излизане на Германия е най-лошото, което можем да направим.

Затова трябва да подобрим ЕС.

Смятам, че се обръща твърде голямо внимание на регулациите и бюрокрацията.

Но като един пазар, е това, без което Германия не може и е най-важен за икономическото ни развитие.

Имате предвид крайнодясната AfD, която казва, че Германия трябва да последва британците. И вие го нарекохте Deutchland Exit, Dexit. Как изглежда той? Какво би причинил на икономиката, ако стане?

Би разрушил икономиката ни. Затова трябва да кажем на хората – може би не харесвате съвсем политиката на правителството, но няма причина да променяме цялата система, за да променим това, на което се основава богатството ни. А то е открито общество, интегрирано в европейското партньорство.