Министърът на петрола на Индия за кризата в Червено море

Хардип Сингх Пури, министър на петрола и природния газ на Индия

17:30 | 17 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Разговаряме с индийския министър на петрола, природния газ, жилищното настаняване и градско развитие. Нека да започнем от Червено море, където напрежението расте. За една страна, която зависи главно от вносен петрол, колко тревожни са за вас цените на петрола?

Без значение дали сте в Индия или другаде по света, голяма част от търговските потоци минават по тези морски пътища. Има разбираема тревога.

Освен това има разбиране и какво се случва там, без да искам да правя характеристика на събитията.

Що се отнася до Индия, ние внасяме 95% от суровия петрол за рафинериите си. Затова е важно поддържането на свободни морски пътища, без напрежения, без уязвими точки.

В същото време ние плащаме за петрола при доставка в пристанищата ни. Това леко облекчава нещата. Но съм уверен, че при добра воля по целия свят, едва ли някой би желал напреженията в тази точка да се разширят още повече.

Важно е да останат свободни морските пътища. Сигурен съм, че усилията в тази посока ще бъдат възнаградени.

Някои казват, че неизбежно петролът ще поскъпне. Сега се върти около 80 долара за барел. Устройва ли ви тази цена?

Първо аз съм учил история и теорията за неизбежността не нещо, което с лекота бих подкрепил. Нещата стават неизбежни, когато се провалим или ако някой не успее да избегне дадено събитие.

Петролът е волатилен. По време на локдауна скочи до 90 долара за барел..

Вдигна се и после падна, а сега е между 70 и 80 долара. Мисля, че беше към 78 долара тази сутрин.

Вижте, като министър бих искал петролът да е много по-евтин, защото ние сме голям потребител. Днес сме не само третия най-голям потребител в света, но 25% от целия ръст на търсенето ще дойде от Индия в следващите 20г.

Мисля, че на пазара стават изключителни неща. Съкращаването на производството не води непременно до повишаване на цените.

Това, което става в глобалната икономика е важно, особено за големите потребители. За страна като Индия, благодарение на политиката на Моди, успяхме да диверсифицираме източниците си на доставки от 27 преди години на 39 сега.

Отворени сме за всеки възможен доставчик. Мисля, че политиката на Моди осигури наличие, достъп и устойчивост.