Кой от хъбовете в Азия е най-добър за живеене

Ейнсли Томсън, Bloomberg

15:30 | 28 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Токио може би не е най-очевидното място, когато търсим най-евтините места за живеене. Но е много конкурентен в редица области. Особено при наемите. В Токио наемите са много стабилни. Училищните такси на международните училища са много конкурентни и цената на Tesla модел Y там бе разумна.

Хонконг също се представя добре. Има най-ниския подоходен данък от всички хъбове. Има най-големите очаквани увеличения на заплатите за хора, сменили работното си място през 2024г.

Шанхай също се представя доста добре. Много конкурентен за хранене навън и наем. Освен това е най-доброто място да се купиш Tesla модел Y, но има доста висок данък върху доходите, а също и таксите на международните училища бяха доста високи в Шанхай.

Когато говорим за ниски данъци и отворена икономика, в която много хора също говорят английски, предполагах че Сингапур би било едно от най-добрите места, но остана на последно място. Защо?

Е, проблемът е в това че Сингапур е много популярен. Има огромен приток на чужденци, които отиват там точно по същите причини, които току-що споменахте. Това обаче означава повишаване на цените на жилищата, които са най-високите.

Наемите в Сингапур поскъпнаха страшно много в последните няколко години. А също така, споменахме  Tesla модел Y. Сингапур е най-скъпото място за притежаване на Tesla или друга кола.

Когато с Шери живеехме в Хонконг никога не бихме го поставили в списъка на градовете с добър стандарт на живот. Това променило ли се е?

Е да. Хонконг трябва да се конкурира усилено. Очевидно е имало голямо напускане на чужденците в последните няколко години.

Това означава спад на цените на наемите. Стана необходимо да се увеличат и заплатите, привличат хора.

Дали ще задържи статута си на финансов център и не, Хонконг през следващите няколко години ще въведе много мерки за привличане на чужденци. Но очевидно имаха проблеми с ковид и геополитическото напрежение през последните няколко години.