Бейли: Изкуственият интелект има дълбоки последици за икономиката

Андрю Бейли, гуверньор на Английската централна банка

14:26 | 8 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Всички бързо научаваме повече за изкуствения интелект. Това, което казвам подкрепя факта, че всички научаваме с голяма скорост за това и възгледите могат да се променят.

Нека да спомена два важни момента, защото това е добър въпрос. Първо, и всъщност ще приложа това към икономиката в по-широк план, ако нямате нищо против, както и към финансовата система.

Очевидно трябва да приемем внимателно изкуствения интелект и ще се върна към това във втора точка. Но, това е нещо, което трябва да прегърнем.

Това е много важно постижение. Има доста дълбоки потенциални последици за икономическия растеж, за производителността и как ще се оформят икономиките занапред. Така че това е нещо, което трябва да прегърнем в този смисъл, но трябва да го прегърнем с отворени очи по всякакви причини. Очевидно можем да застъпим много по-широко въпроса по най-различни причини. 

По втората точка от този въпрос, честно казано - виждаме го в начина, по който се държат фирмите и правят бизнес от известно време.

Поуката е, че ако сте фирма, която ползва изкуствен интелект, трябва да разберете, че това е всичко, което използвате. Това е най-важното.

Бих казал същото за алгоритмичната търговия, която се извършва от известно време. Не можете да накарате хората да използват алгоритмична търговия без да разбират как работи, защото е това е гаранция за проблеми.

Това е важен въпрос и при изкуствения интелект, както разбирам, защото много от предизвикателствата с него не са защото е извън контрол, както в Космическа одисея от 2001-ва.

Всъщност той е толкова сложен в различните си форми, че може да е трудно да се разбере точно какво ни дава черната кутия. 

Всички ние сме го използвали и сме разбирали, че халюцинира и сме се питали: „откъде го измисли това“? Такива неща не бива да стават, ако ще го използваме за реални финанси. Очевидно трябва да имате контрол и разбиране как работи това нещо и остава още много работа.