ЕС ще води тежки преговори в Китай

Джон Лю, Bloomberg

09:30 | 7 декември 2023
Обновен: 12:59 | 7 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

След срещата на Си с Байдън и Албанезе по някое въпроси, особено за търговията и взаимно изгодни аспекти на отношенията, имаше известно смекчаване на тона от страна на Пекин. Забелязваме ли подобно нещо с ЕС?

Пекин очевидно си е поставил за цел да подобни отношенията със САЩ и Европа. Тази седмица президентът на Европейския съвет Шарл Мишел и президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен са в Пекин и имат срещи с премиера Ли Къцян. Срещата на върха се провежда на фона на европейското разследване на китайските субсидии за електромобилите. Над всичко обаче стои проблемът с Украйна и войната на Русия, както и отказа на Китай да осъди Русия за нахлуването и че продължава по различен начин да подкрепя Русия. Това е проблемът, който създава най-много трудности в тези отношения.

Освен това има напрежения между Китай и Запада. Това се очакваше. Но сега Италия официално обяви, че излиза от инициативата на Китай Един пояс, един път. Колко е важно това?

Това се очакваше. Италия бе единствената страна от Г-7, която се включи и след това започна пандемията, а после Русия нападна Украйна. Правителството в Италия на Мелони от самото начало даде ясно да се разбере, че смята да извади страната от Един пояс, един път. Тя се опитва да го направи без да разочарова твърде много хора в Пекин.

Но май сега Италия предприема официални действия по въпроса.