Марио Сентено за прогнозата за еврозоната, част 2

Марио Сентено, член на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на централната банка на Португалия

15:30 | 21 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Притеснявате ли се изобщо за повторно ускоряване на инфлацията? В еврозоната инфлацията е 2,9%, а португалската инфлация е 2,1%. Очаквате ли инфлацията изобщо да се ускорява, предвид рисковете?

Връщането на 2% отсега нататък ще бъде по-бавна. За ноември все още очакваме много добри нива на инфлацията, но ще има, бих го нарекъл, съпротива. Знаем източниците на това.

Има лека умора от инфлацията, идваща от енергията. Това е базов факт. Но като цяло, важно е какво става в средносрочен план.

Нашата прогноза поставя инфлацията през 2025 г на 2%. Така че трябва да имаме това предвид в очакванията си. Това е основната работа на ЕЦБ.

По професия сте икономист по труда. Експерт сте.  Ще има ли ръст на заплатите в еврозоната, достигнаха ли връх или се движат надолу?

Не виждаме признаци на вторични ефекти. Всъщност реалните заплати в началото на инфлационния процес в еврозоната спаднаха с 6% кумулативно. Очаква се леко възстановяване, но не означава, че ще има вторичните ефекти.

Пазарът на труда в Европа е много силен. Показва признаци на гъвкавост и адаптация, каквато нямаше в миналото. Отдалечихме се от този склеротичен пазар на труда в Европа и това са страхотни новини за нея. Тя се справи много по-добре от другите юрисдикции през поредицата от кризи.