Марио Сентено за прогнозата за еврозоната, част 3

Марио Сентено, член на Управителния съвет на Европейската централна банка и управител на централната банка на Португалия

16:00 | 21 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Сега обаче Европа е изправена пред някои реални икономически предизвикателства, като енергийните, които вече са под контрол в последните месеци. Марио Драги смята, че еврозоната вероятно вече е в рецесия. Така ли мислите?

Е, числата не са добри – нула, 0,1, -0,1 за тримесечие, пет тримесечия поред създава малко притеснение дали ще има меко кацане. Разбира се, стагнацията в еврозоната е източник на безпокойство за всички.

Това ще помогне за намаляване на инфлацията, сигурно е. И разбира се, понякога паричната политика също като този страничен ефект, който е основният ни канал за пренос на решенията ни в икономиката. Просто трябва да следваме данните. Основният стълб е пазарът на труда. Действа като язовирна стена в защита на работниците и фирмите. Но това е производно търсене. Резултат от икономиката е. Така че трябва да го наблюдаваме много внимателно.

За спешната програма за пандемичните спешни покупки и реинвестициите, ЕЦБ сигнализира, че реинвестирането ще продължи до края от 2024 г. Тази времева рамка все още ли е подходяща?

Този път един от най-големите успехи от този цикъл на затягане на паричната политика в еврозоната беше че успяхме да запазим финансова стабилност. Това е предпоставка за ценова стабилност. Не се случи при предишните повишения на лихвите, но този път бяхме доста успешни.

Всичко, което правим и което не е фокусирано изцяло върху ценовата стабилност, като запазване на финансовата стабилност няма да бъде на дневен ред, но трябва да намалим баланса на ЕЦБ.  Знаем го и ще го направим, но винаги ще имаме предвид тези предпоставки за запазване на финансова стабилност.