Бейли: Рано е да говорим за понижение на лихвите

Андрю Бейли, гуверньор на BoE

11:30 | 10 ноември 2023
Обновен: 12:53 | 10 ноември 2023
Преводач: Петя Кушева

Имаше някои общи елементи в Европа, като определям Европа географски, а не в някакъв друг смисъл, защото бяхме засегнати от някои доста често срещани шокове.

Очевидно, за съжаление, украинската война е най-големият. Виждаме общ модел сега, с отзвука, който големите шокове от миналата година и малко преди това вече дават.

Със сигурност виждаме, че инфлацията в Обединеното кралство спада. Все още не е намаляла толкова много, както в еврозоната, но очаквам следващите данни да бъде доста по-ниска, защото имаме определен модел на мерки за енергийна подкрепа, който прави корекции всяко тримесечие. И следващата е тримесечната корекция. Очаквам доста голям спад при следващата, защото това е донякъде включено в годишната съпоставка.

Въпреки това, както подчертахме в нашия отчет миналата седмица, нашата работа е да се върнем обратно към целта. Целта е 2%. Очаквам инфлацията да е доста по-ниска до края на тази година, но няма да спадне до 2% до края на годината.

А политиката трябва да влезе във второто полувреме, продължавайки аналогията с ръгби. През второто полувреме няма да става дума за справянето със сътресенията. Ще става дума за политика. А политиката, според нас, вече е ограничителна. Можем да го видим.

Имаме много слаба прогноза за растеж във Великобритания. Не прогнозираме рецесия, но е много приглушен, доста е плосък.

Виждаме, че политиката е рестриктивна. И нека бъде ясно, основното послание, което изпращаме относно политиката - бяхме много ясни и миналата седмица, когато отново задържахме лихвените проценти на 5,25% - е, че вярваме, че политиката трябва да бъде ограничителна за продължителен период от време.

Все още има известен възходящ риск в политиката ни. Ужасните събития в Близкия изток, които са ужасни сами по себе си, досега не са причинили повишение особено на цената на петрола, но явно има риск.

Така че има възходящи рискове. И ще направя само една последна забележка. Твърде рано е, това е често срещано в протоколите от Фед, на вашата ЕЦБ, погледнете нас, наистина е твърде рано да говорим за намаляване на лихвите.

Пазарът, разбира се, ще достигне до идеята за пътя на лихвените проценти. Напълно разбирам това. Но ние сме много ясни. Не говорим за това.

Казваме, че политиката ще трябва да бъде ограничителна за продължителен период, за да може в окончателното, второ полувреме, да свърши работата като намали инфлацията до 2%. И вярвам, че ще се случи.

Нашите прогнози показват, че ще се върнем обратно към целта след около две години. Оптимист съм. Ще стане, но ме е страх, че трябва да продължим да вършим работата си така, че да стане.