Apple отчете продажби за $2 млрд по-малко в Китай

Анураг Рана, Bloomberg Intelligence

12:30 | 3 ноември 2023
Обновен: 13:46 | 3 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Apple не даде прогноза. Ще даде само някаква представа какво очаква по време на конферентния разговор. По отношение на цифрите, които получихме, кое ви направи впечатление?

Приходите от услуги се открояват силно. Не беше очаквано да са толкова големи. Това е добра новина.

От друга страна цифрите от Китай са под очакванията. Това е неуспех.

Най-важното ще бъде по време на конферентния разговор да ни кажат какво става в Китай. И какво можем да очакваме догодина. Това е най-важното за акцията в момента.

Да поговорим малко повече за Китай. 2 млрд долара по-малко от очакванията на Уолстрийт. Това е голям пропуск. Колко дългосрочен е този проблем?

Това е най-важното за конферентния разговор. Дали губят пазарен дял от Huawei или е по-скоро забавяне на потреблението.

Ако е последното, лично аз няма да се тревожа особено. Може би нещата се изместват с 6 до 9 месеца напред.

Но ако са започнали да губят пазарен дял от местен производител на телефони, това ще бъде най-голямата тревога. Китай в средносрочен план е най-големия фактор на растежа за продуктите на Apple.

Въпросът към дивизията за услугите е как успяха да постигнат 16% ръст в момент, когато очаквахме много по-малко.

Трябва да кажем, че приходите от iPhone е 43,81 млрд долара са повече от очакваните 43,73 млрд. Но както казва Марк Гърман, който е нещо като експерт по всичко епълско, особено по устройствата им, това е тихо свирване, но не особено впечатляващо. Защото преди година iPhone 14Pro не се продаваше няколко седмици заради забавянето на Foxconn поради ковид. Би трябвало нещата да се подобрят тази година, но не стана така. Какво мислите?

Това е най-важното. Правим много лесно сравнение между сегашното тримесечие и декемврийското тримесечие на миналата година, сезонът на празниците, когато не успяхме да си купим телефони заради проблем в Китай.

Ако тази година не успеят да постигнат ръст, тогава става проблем. Мисля, че сравнението е много лесно да се направи, но Китай остава голямото неизвестно в момента.

Да говорим и за Mac. Семейството на Mac свива дела си в общата картина. Но все пак там също пропуснаха много. 1 млрд долара под очакванията. Ако го сравните с някои други области на бизнеса, какво откривате?

Ние смятаме, че Mac ще изпревари по ръст целия пазар на персонални компютри в дългосрочен план. Това е защото имат собствени чипове. Продуктът е феноменален.

Но в същото време знаем, че цикълът на персоналните компютри има върхове и спадове.

По-малко се тревожа за Mac. В дългосрочен план очаквам да спечелят пазарен дял. Трудности може да има във всяко едно тримесечие или полугодие.

Сега може да има спад, но след 6 месеца може да е точно обратното.