Саудитските части участваха в сблъсъци с хутите

Сам Дагър, Bloomberg Рияд

12:59 | 31 октомври 2023
Обновен: 12:59 | 31 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Армията на Саудитска Арабия е в повишена бойна готовност след смъртоносни сблъсъци с йеменските въоръжени групировки. Репортерът на Bloomberg Сам Дагър се включва от Рияд. Какво стана всъщност и защо това е важно на фона на войната между Израел и Хамас?

Преди всичко това имаше колебливо примирие между Саудитска Арабия и бунтовниците-хути от съседен Йемен, които са подкрепяни от Иран.

Саудитска Арабия водеше преки преговори с хутите за постоянно примирие с тях след войната, която започна преди 8г. Тогава Саудитска Арабия влезе, за да възстанови международно признатото правителство на Йемен, което хутите свалиха.

Очевидно на 7 октомври, когато Хамас нападна Израел, всичко се промени.

Лидерът на хутите произнесе реч след няколко дни и в нея похвали Хамас, зае страната на това, което определи като „оста на съпротивата“, подкрепяна от Иран. В региона има и други групи, които Иран подкрепя.

Той каза още, че ще направи всичко, за да помогне на Хамас. Че се обмислят всички военни възможности, особено ако САЩ се намеси в подкрепа на Израел.

На 19 октомври хутите изстреляха много крилати ракети и дронове на север, по посока на Израел. Голяма част от тях бяха прехванали от американски разрушител в Червено море, а една ракета бе унищожена от саудитската ПВО, но саудитците не признаха за това.

Миналата седмица избухнаха сблъсъци, при които бяха убити четирима саудитски войници.

В момента министърът на отбраната на Саудитска Арабия Халид бин Салман е във Вашингтон на среща с официални американски представители. Очевидно разговарят за всичко това, което се случи.