Министърът на ресурсите на Австралия за преговорите със САЩ, част 2

Маделин Кинг, министър на природните ресурси на Австралия

18:11 | 29 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Г-жо министър, казахте пред Bloomberg преди около година, че разхлабване хватката на Китай върху веригата за доставка на критични минерали е несбъдната мечта. Все още ли го чувствате така или мнението Ви се промени?

Много е трудно, защото както казах, те са две или три десетилетия пред останалия свят.

Миналата година 96% от литиевия сподумен от Австралия отиде в Китай за обработка.

Дори ако трите литийево-хидроксидни заводи, които са в момента се строят в Австралия спечелят тази продукция, това все още са само 10% от производството на литиев хидроксид и освен това ще стане след няколко години.

Виждаме, че ще отнеме време, но все пак трябва да продължим.

Просто трябва да имаме алтернативи. Важно е да се осъзнае, тук става дума само за разумна конкуренция.

Австралия разполага с тези природни ресурси. Имаме едни от най-големите резерви на литий, например. Имаме и със сигурност най-големите запаси от никел. Искаме да сме сигурни, че правим всичко, което можем и ще направим това с нашите американски приятели, за да обработваме минералите по отговорен начин за целите на революцията на чистата енергия.

Разкажете ни повече за разговора с администрацията, с която сте в партньорство. До каква степен могат САЩ и Австралия да работят заедно, за да създадат инвестиционен пул, който може да се използва, за да напредне целия проект?

Улучихте десетката. Инвестицията наистина е в основата на всичко, за се реализират тези проекти.

Америка има традиция на инвестиране в Австралия и обратното, независимо дали е Chevron, голямата газова компания, която е инвестирала много пари в Австралия, а също и Gold Corporate, а и Newmont е много важен инвеститор в Австралия. Albemarle, които инвестират 4 милиарда долара сега, за да изградят литийево-хидроксидни заводи в югозападната част на западна Австралия. Това е много важно.

Но трябва да се обединяваме повече, за да имаме повече инвестиции. Проведох разговори, за да е сигурно, че начинът, по който го правим работи.

Тази седмица с министър-председателя на Австралия обявихме още $2 милиарда долара за това, което наричаме Съоръжение за критични минерали.

Това е съоръжение за намаляване на риска при някои от тези проекти, които могат да се окажат трудни за привличане на финанси поради господството на Китай на този пазар.

Ще работим върху съоръжението за критични минерали с американската Exim Bank, Export-Import Bank, за да видим какви проекти можем да направим заедно и с държавните финансови институции да е сигурно, че създаваме онези проекти, които могат да направят тези минерали полезни и за двете страни.