Посланик Гинсбърг за разполагането на части на САЩ в Близкия изток

Джеймс Джефри, бивш посланик на САЩ в Ирак и Турция

17:00 | 25 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Вчера говорихме с бившия посланик в Ирак и Турция Джеймс Джефри, който реагира на американското разполагане на военни кораби в Средиземно море. Имаме не една, а вече две бойни групи – едната пътува за Източното Средиземноморие, а другата към Близкия изток. Поне така казват.

"Те се готвят да се бият наистина. Не само да отвръщат на удара, както преди. Това е голямо разполагане на военна сила и неговата цел е да се избегне мащабна война. Точно това трябва да се направи сега. Браво на тях", каза посланик Джефри.

Посланик Джефри има дълга памет за геополитическите събития и военни участия. Какво мислите вие за потенциален втори или трети фронт? И дали средства за въздържане ще свършат работа?

Вече имаме няколко фронта, където се разменят слаби удари. Северният фронт между Израел и Хизбула бих нарекъл слаб, но може да се разгорещи.

Хизбула е в Сирия, където има подкрепата на правителството.

Силите на САЩ са атакувани от милиции, подкрепени от Иран.

В същото време Джим е напълно прав.

Разполагането на военни сили на САЩ играе ролята на възпиращ фактор. Защото докато Израел не е влязъл силово в Газа, подозирам, че когато това стане, Хизбула ще трябва да покаже, по заповед на Иран, че е готов да вгорчи живота на израелците. Това вече става заради принудителните евакуации на еврейските селища в Северен Израел.