Болтън: Иран е главната заплаха за мира в Близкия изток

Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на САЩ

18:30 | 24 октомври 2023
Обновен: 21:13 | 24 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Като погледнем назад към 2020, как стигнахме до тук в рамките на администрацията, на която служихте неотдавна, администрацията на Тръмп? Дали тези зли и трудни събития са защото не бяхме си сверили часовника преди една, преди три и пет години?

Да, не успявахме да разберем какво се случва в Близкия Изток системно в продължение на близо 20 години вече. В основата на това е главната заплаха за мира и сигурността в Близкия изток днес и от години насам, и това е Иран.

При настоящите обстоятелства те са тези, които въоръжават, обучават, оборудват и финансират Хамас. Те направиха същото с палестинския Ислямски джихад. Направиха същото с Хизбула. Същото направиха и със сирийските военни.

И да не забравяме, че както стана ясно миналата седмица, те го направиха с бунтовниците хути в Йемен. Американският военен кораб в Червено море унищожи няколко крилати ракети и мисля, че някои дронове, насочващи се на север в Червено море, вероятно към Израел.

Така че хутите нямаше да имат и два камъка, ако не беше оборудването им дадено от Иран. Иран е централният фактор тук.

Обръщението на президента на САЩ, което беше добро, но не обърна внимание на този важен момент. Как можете да имате стратегия, ако не знаете каква е основната заплаха?

Кой е по-уязвим в момента, Иран или Израел?

Е, мисля, че в момента е Израел. Но Израел са перфектно оборудвани да се справят сами. Надявам се да не са загубили духа, който някога имаха, за да се защитават сами. Могат да се справят сами. Могат да използват оръжия, но не очакват някой друг да дойде и да води техните битки, нито очакват напътствия от някого.

Има нещо в този аргумент, в тази мечка прегръдка, която президента Байдън даде на Биби Нетаняху. Тя беше не просто от привързаност, а усилие да се включи в решението на Израел.

Бих предпочел Нетаняху да взема решенията, вместо Байдън. Ако сте изправени пред заплаха, като Хамас и по-дълбока, истинска заплаха от Иран, можете да живеете с нея дълго време, докато накрая умрете от нея.

И затова смятам, че правителството на Израел и дори може би народът на Израел иска да бъде елиминирана заплахата от Хамас в ивицата Газа.