Иран се страхува от мирно споразумение между Саудитска Арабия и Израел

Майкъл Орен, бивш посланик на Израел в САЩ

21:00 | 20 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Има още една държава в Близкия изток, за която искам да ви питам – Иран. Темата беше повдигната от Джак Лю, номиниран от президента Байдън за поста посланик в Израел. Днес той се яви и бе изслушан в Конгреса, за да получи одобрение. Ето какво каза той за заплахата от страна на Иран.

"Нека бъда ясен: Иран е заплаха за регионалната стабилност и за съществуването на Израел. Ако бъда одобрен, аз ще поддържам ангажимента на президента Байдън да не се допусне Иран да има ядрено оръжие и предупреждението му към всички в региона, че всеки, който си помисли да се възползва от настоящата криза да не го прави", каза Джак Лю, бивш министър на финансите и номиниран за посланик в Израел.

Доколко голям е рискът тази криза да бъде използвана, така че да се разпростре отвъд Израел и Хамас?

Въпросът не е доколко, след като основно Иран стои зад нея. Иран видя слабостта на Израел, разделението в Израел заради политическите спорове; видя, че САЩ не желае да демонстрира сила след като се отдръпна от Близкия изток.

Иран се страхува от мирно споразумение между Саудитска Арабия и Израел, защото тогава иранците ще се изправят пред общ саудитско-израелски стратегически фронт. Иран силно се страхува от това Саудитска Арабия да се сдобие с ядрени мощности в резултат на едно такова евентуално споразумение.

За Иран това и много плашещо, защото те искат да са единствените, които разполагат с ядрена енергетика в региона на Персийския залив. Не им отне много време да насърчат Хамас да осъществи удара като им осигуриха финансиране, обучение, техника и разузнавателни данни.

Убедени сме в това. Палестинският Ислямски джихад…

Уверен ли сте в тази теза, господин посланик? Защото мнозина от гостите ни тук казват, че историята показва подкрепата им за Хамас и не е нужно да си гений, за да твърдиш, че стоят зад това. Но не е ли отговорност на Бенямин Нетаняху и Джо Байдън да дадат доказателства за тази връзка?

Може би те не искат да го правят, може би информацията е от източници, които те не искат да разкрият. Но аз ще ви дам някои доказателства.

Знаем, че високопоставени членове на Хамас са се срещнали с високопоставени лица от Иран няколко седмици преди операцията, преди нападението.

Знаем, че всяка ракета, изстреляна по нас, а между другото, преди малко три или четири ракети прелетяха недалеч от дома ми. Те са проектирани или произведени в Иран. Не знам какви други доказателства ви трябват.