Може ли САЩ да спре ескалацията на конфликта Израел-Хамас, част 1

Андреас Клут, Bloomberg Opinion

13:00 | 17 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Никой не може да откъсне очи от ужасяващите снимки от Израел, където терористите от Хамас изклаха цели семейства. И това не е краят, защото те са взели заложници. Израелците навлизат в ивицата Газа за масово унищожение. Два милиона души са в капана на най-големия в света затвор на открито. И макар вниманието ни да е насочено предимно към конфликта, това не е единствения казан с омраза и убийства в света.

Има моменти в историята, когато неща, изглеждащи откъснати внезапно се събират и създават един безкрайно по-голям проблем. Това се случва през 1914. През лятото на онази година, сръбски националист застрелва ерцхерцог от Хабсбургската династия, който е на посещение на Балканите.

И незнайно как в рамките на 4 седмици всички велики сили в Европа започват война една срещу друга. Това става Голямата война – Първата световна война.

Как може войната на Израел с Хамас за се превърне в глобален ад? И защо Съединените щати са единствената държава в света, която може да спре това? Ще стигна и до тези въпроси, но нека първо си припомним някои от другите конфликти по света. Всички те изглежда нямат връзка, разбира се, но така е било и през 1914.

Украйна, където Владимир Путин и руснаците продължават да опитват да унищожат цяла една нация. Бомбардират и измъчват цивилни и отвличат деца. Някои от нас почти пропуснаха едно друго скорошно етническо прочистване в Кавказ, където Азербайджан подложи на глад, бомбардировки и накрая прогони арменците от един анклав.

Продължават сраженията в Сирия, в целия регион Сахел в Африка, на различни места в Азия и други. А тук, във Вашингтон, мнозина се тревожат за това каква би могла да бъде най-голямата война, ако Китай нападне Тайван и привлече и други сили от региона.