Taihe Institute: Китай подкрепя палестинците, но не и конфликта, част 2

Ейхан Танген, старши анализатор, Taihe Institute

14:44 | 9 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Казахте, че Китай подкрепя палестинците, но не и конфликта. Те помогнаха да се постигне споразумението между Иран и саудитците. Но каква ще бъде следващата им стъпка?

Саудитците заеха същата позиция като Китай. Казаха, че това се е очаквало. Че са предупреждавали. Че не може да има мир без уреждане на палестинския въпрос.

Това ни води не толкова до въпроса за мира между Иран и Саудитска Арабия, колкото до това, което ще стане в Близкия изток. Дали ще се балканизира още след като САЩ и други съюзници застанат зад Израел? Което ще му даде пълно военно превъзходство.

Но Глобалният Юг смята, че палестинците са потиснати от колониални сили, които създават проблема.

Освен това стои въпросът за замесването на Иран, Сирия и Ливан. Колко още може да се разрасне?

Знам, че се води задълбочен дебат между саудитците, Израел, Белия дом за нормализиране на отношенията. Подозирате ли, че тези преговори ще бъдат засега замразени?

Да. Израел е убеден, че разполага с военното предимство, което му трябва, за да нанесе ответен удар. Това е трудна ситуация за Нетаняху. Той вероятно ще действа с тежка ръка.

Има обаче опасения за заложниците. Той не иска да започне поголовни бомбардировки от страх да не убие израелците. Освен това и други чужденци, които са отвлечени от палестинците.

Заложниците са важен ход.

Цялата ситуацията беше очаквана, щом започвате да оказвате натиск върху група от хора, палестинците, които нямат никаква надежда за някакъв изход.

Имаше атаки от израелските заселници, които подивяха и започнаха направо да бият и убиват като отнемаха земите на палестинците и това създаде огромна симпатия за тях.

Светът ще остава разделен ако глобалните сили не се съберат и не кажат, че трябва да се направи нещо, вместо да се включват разни бандити, че трябва да се намери някакво решение.

Китай и много други страни казаха, че е нужно решение от две фази. Дори и САЩ. Но в момента преговорите не вървят и май думата имат само бомбите и куршумите.