Astris Advisory за Softbank, част 1

Кърк Будри, анализатор за Япония, Astris Advisory

14:00 | 4 октомври 2023
Обновен: 13:02 | 5 октомври 2023
Преводач: Силвия Грозева

Покажете ни на какъв фон се случва това събитие? Силата, с която Softbank и Масайоши Сон излизат пак веднага, след като вдигнаха Arm?

Първо, не очакваме да направят съобщения, които да предизвикат силни пазарни движения. Голяма част от тях са насочени към корпоративните клиенти, отколкото към пазара.

Генеративният изкуствен интелект ще бъде силна тема. С Arm те постигнаха успех. Не колкото биха искали, но определено този актив им донесе повече, отколкото преди година.

Ще полагат усилия да бъде оценен по-високо и ще търсят възможности да интегрират в бъдеще инвестициите от генеративния изкуствен интелект.

Чухме, че Sofbank евентуално може да вложи над 1 млрд долара в съвместно дружество с OpenAI. Какво бихте казали за такава сделка и как ще отрази на постъпващите нови инвестиции от компанията?

Това е класически ход на Softbank. Позитивното е, че не бихте очаквали такъв от никой частен инвеститор. Не само да инвестира в OpenAI, който е основата на цялото вълнение около генеративния изкуствен интелект. Но и да работим тясно с него по разработката на нови устройства за потребителите.

Това е позитивно.

Фондът Vision на Масайоши и парите, с които разполага го позволяват.

Също класически ход на Softbank е че инвестират при много по-висока оценка, отколкото обичайно.

OpenAI струва към 90 млрд долара откакто се заговори, че искат да наберат финансиране.  През февруари бяха направени инвестиции, когато струваха 21 млрд долара. Това е, Softbank трябва да го преглътне.