Йергин: Добивите на петрол извън ОПЕК растат по-бързо от търсенето

Дан Йергин, заместник председател на S&P Global

14:30 | 5 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

WTI е 90 долара за барел, а Брент е 92 долара. Има отстъпление от върха през миналата седмица, но все пак за изминалото тримесечие имаше чудовищен скок в цената от 29%. Подсказва ли анализът на фундаментите, техническият анализ, че цените ще се запазят на това ниво или трайно ще навлязат в трицифрена територия?

От една страна, имаме затегнат пазар, ограничено предлагане, а също и спад на резервите, от друга страна са опасенията от лихвите и какво ще се случи с растежа на БВП. От тук идва и напрежението и цените на петрола се колебаят между тези две страни.

Четох бележките на Ед Морс от Citi, когото познавате, и той казва, че цените на петрола ще се сринат до 70 долара за барел през 2024, отново ще има излишък и като цяло ще има пълен обрат в настроенията. Съвпада ли това с вашето виждане?

Мисля, че много зависи от икономическия растеж дали това ще се случи. Предстои едно тримесечие на по-слабо търсене и то ще натежи върху цените. Дали ще има срив… зависи какво ще стане с икономическото възстановяване на Китай.

Един от най-обсъжданите въпроси тук е енергийната политика в ОПЕК+. Саудитска Арабия пое тежестта на едностранните ограничения увеличени до 1 милион барела дневно до края на годината. Не се ли тревожите, че саудитците пренатягат пазара предвид уязвимостта на глобалната икономика?

Не бих казал, че се тревожа. Смятам, че те искат да поставят долна граница на цената на петрола, а това е доста висока долна граница и искат да намалят резервите. Това и правят. Колко дълго ще продължи и какво ще се случи следващата година?

Големият въпрос, за който никой не говори на пазара на петрол е силното производство на петрол извън ОПЕК: ръстът в САЩ е един милион барела дневно, има ръст в Бразилия, в Канада, която от догодина ще добива още половин милион барела дневно.

В общи линии, добивите на петрол извън ОПЕК нарастват по-бързо отколкото търсенето и този факт не се отбелязва в дискусията по цените на петрола.