Голямото разхлабване на дрес кода

Дейвид Уестин, Bloomberg

21:30 | 29 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

И накрая, още една мисъл. Дрехите правят човека, пише Еразъм в своята колекция от поговорки от 1508 г. Макар да можем да проследим версия на поговорката чак до Омир или може би дори вавилонците.

Доскоро много от хората в залите на властта, било корпоративна или правителствена, възприемаха максимата съвсем сериозно. Неизменно се появяваха в униформа от добре скроен костюм, бяла риза и официална вратовръзка.

"Най-богатият 1% от тази страна притежава половината от богатството на страната ни, 5 трилиона долара", казваше в един филм актьорът Майкъл Дъглас.

И жените не са много по-назад, тъй като адаптираха свои собствени версии на официални костюми.

Но пандемията може да е променила всичко, докато хората се учеха да работят от вкъщи, където нямаше значение дали си носите официалния костюм или анцуг.

"Хората, които си седяха вкъщи, на което не съм привърженик днес, те се обличаха неофициално. Но мисля, че светът върви към много по-различно място", казва Мики Декслър, председател на Alex Mill.

Тъй като главните изпълнителни директори се дразнят, че работната си сила не се появява в офиса поне физически...

"Моето златно правило е не вкарвайте духа обратно в бутилката. Не можете. От друга страна, това не е изцяло избор на служителя. Те не могат да избират своята компенсация. Не могат да избират своето повишение. Не могат да останат вкъщи пет дни в седмицата. Искам ги с другите служители в офиса поне три-четири дни", казва Джеймз Гормън, директор на Morgan Stanley.

Те може да искат да обмислят стимули и някои допълнителни облаги, както направи Meta тази седмица.

А сега се оказва, че не кой да е, а Сенатът на Съединените щати се ориентира към разхлабване на дрес кода за нашата нация сред най-високо избраните законодатели. Досега Сенатът изискваше мъжете да носят сако и вратовръзка, а жените да носят това, което са нарекли „бизнес облекло“.

Очевидно на младшия сенатор от Пенсилвания Джон Фетерман не му е удобно в сако и вратовръзка, така че се появява в нещо категорично по-малко официално. И гласува от прага, което подтиква лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър да пренебрегне напълно дрес кода на Сената, така че сенатор Фетерман може да влезе в Камарата и да си върши работата, облечен както иска. Въпреки че колеги като сенатор Тед Круз може да се придържат към стария стил.

"Мога да ви кажа, че през тези 11 години, откакто съм в Сената, съм бил само в костюм и вратовръзка. И що се отнася до мен, ще продължавам да нося само костюм и вратовръзка в Сената. Мисля, че почти всеки сенатор ще направи това. Или за жените – делова рокля", казва Тед Круз, сенатор-републиканец от Тексас.

А самият сенатор Фетерман вече каза, че е готов да сложи този костюм отново, ако републиканците се съгласят да не затварят правителството. Наречете ме старомоден. Жена ми и децата ми със сигурност го правят. Но все още си мисля, че как се обличаш казва колко сериозно приемаш това, което правиш.