Гайего от IAG: Корпоративният трафик изостава

Луис Гайего, директор на IAG

16:00 | 29 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

По-скъпото гориво означава ли по-високи цени на билетите?

За нас горивото е 25% от разходите ни. Ние имаме политика на хеджиране на горивото и тази година над 70% от горивото, а за догодина е около 40%.

Накрая цените се определят от предлагането и търсенето и от конкуренцията на различните пазари.

Конкуренцията е наистина важна. Американските превозвачи не хеджират. А вие – да. Вашите конкуренти по североамериканските маршрути – не. Имате ли предимство пред тях по тези маршрути в момента заради по-високите цени на горивата?

В северния Атлантик летим заедно с American Airlines чрез общия ни бизнес между тях и British Airways и Iberia. Приходите се разпределят между авиокомпаниите.

Имаме неутралност спрямо клиента. Те могат да летят с тази авиокомпания, която изберат. Всички ползи накрая са споделени.

Въпреки това, спрямо другите групи, извън вашата. Дали имате предимство, защото те не хеджират? Печелите ли повече по североамериканските полети?

В САЩ не хеджират, но ние в Европа хеджираме. Накрая ние печелим.

Какво е търсенето, което забелязвате? Чувам, че банките не харчат повече в момента. Нито пък големите технологични компании. Какво става с търсенето и по-специално с бизнес пътуванията?

Търсенето е много силно, особено ваканционните пътувания и премиум ваканционните. Този трафик е невероятен.

Корпоративният трафик изостава. Все още през второто тримесечие British Airways е на около 60% като обем и 70% като приходи спрямо 2019г. При Iberia е по-добре, беше към 80% като обем и 90% като приходи.

Главната причина е, че оперират на различни пазари, но и защото хората след ковид се върнаха в офиса. Това е причината за тези данни за Обединеното кралство.