Разпадът на имотния сектор в Китай, част 1

Джон Лиу, Bloomberg

19:00 | 2 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Запустели търговски центрове, полупразни жилищни комплекси, изоставени строителни площадки… това са признаците на кризата обхванала китайския пазар на имоти. А също и илюстрация на драстичната промяна в съдбата на сектора през последните години.

Китайският пазар на имоти е в сериозна беда. А тъй като имотите са с най-голям принос към китайския БВП, когато имотният сектор е в беда и икономиката е в беда.

За да разберем защо днес има криза в недвижимите имоти, трябва да се върнем няколко години назад. В началото на века тук имаше огромен строителен бум: небостъргачи и жилищни комплекси изникваха навсякъде. Съществуваше непоклатимото убеждение, че цените на имотите могат само да се покачват. Това убеждение е напълно разклатено вече. Когато сега разговаряте с хората, те се тревожат сериозно, че бумът ще бъде последван от срив.

Жилищният фонд в Китай беше рушащ се и с ниско качество. Много хора живееха в общежития или жилища осигурени от държавни предприятия или от някое министерство. Китай се урбанизира като десетки милиони се местят от провинцията в градовете. Китай забогатява. Всички тези неща предизвикват огромен бум в китайските недвижими имоти. Проблемът е, че за това допринасят и други фактори.

Местните фондови пазари са турбулентни. Има хора, които са спечелили много пари на пазара на акции, но и немалко хора, които са загубили много пари. В същото време, имотите са стабилни, а цените им непрекъснато се покачват и хората започват да купуват жилища, не за да живеят в тях, а като инвестиция.