Разпадът на имотния сектор в Китай, част 3

Джон Лиу, Bloomberg

20:00 | 2 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Десетки частни предприемачи фалират като повдигат въпроси не само за бъдещето на имотния пазар в Китай, но и за стабилността на цялата икономика. Последните изпаднали в затруднение са Country Garden. Това е най-голямата компания по продажби в Китай и мнозина гледат на нея като „твърде голяма, за да се провали“.

Двете дългови кризи са много различни. Country Garden има над 3 хиляди строежа в цял Китай, което е четири пъти повече от тези на Evergrande. Когато Evergrande потъна през 2021, правителството все още можеше да го обяви за изолиран случай, дължащ се на лошото управление и безразсъдна експанзия на компанията. Но провалът на Country Garden нанесе повече щети на настроенията, защото ни показва, че някои неща са фундаментално сгрешени и китайският жилищен пазар тласка дори и доскоро стабилни строителни компании към срив.

Докато компаниите бяха изпаднали в затруднения, строителството спря. Купувачите осъзнаха, че жилищата, за които вече бяха платили, за които са сключили ипотека, за да ги купят няма да бъдат построени. Гневът и протестите се разраснаха.

Правителството се намеси, за да накара банките да продължат да дават заеми на предприемачите, за да имат те пари да довършат жилищата, които вече са продали и да се гарантира, че купувачите ще получат жилищата си. Правителството се намеси и като поиска банките да намалят лихвите по ипотеките.