Анджей Дуда за подкрепата на Полша за Украйна, част 2

Анджей Дуда, президент на Полша

15:00 | 22 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Но да се върнем към зърнената сделка, където в момента има много търкания. Днес казахте, че ще има правно решение в СТО, но след това също казахте, цитирам, „Добре е ако Украйна помни, че го получават помощ от Полша.“ И тогава казахте, че Украйна трябва да имайте предвид, че това е транзитна страна, Полша. Това заплаха ли е за Зеленски?

Не, въпросът не е да водиш разни дискусии в медиите. Лично аз съжалявам, че има дискусия, която се води в медиите. Ще се опитам да я прекратя със сигурност, защото тук повече мъдрост и положението не е лесно.

Нека ви кажа нещо: опитваме се да помогнем на Украйна. Създадохме транспортни коридори, коридори именно за транзит на украинско зърно през Полша в посока към пристанища, било то полските морски пристанища или пристанищата в балтийските държави, за да се уверим, че украинското зърно може да се изнася навсякъде, където е необходимо, защото имаме собствено селскостопанско производство в Полша.

И когато Украйна започна да продава своето зърно в Полша по напълно неконтролиран начин през есента на миналата година, когато се оказа, че изведнъж имаме пресищане от украинско зърно на наша територия, полските фермери започнаха да протестират, защото това удари полската земеделска продукция.

Ние също трябва да защитим нашите собствени пазари. Ние също имаме свои граждани и трябва да се грижим за техните интереси.

Искаме да помогнем на Украйна. Създадохме транзит. Имаме много транспортни коридори. В момента обемът на зърното, което минава през Полша е два пъти по-висок от началото на 2023 г. Но не можем да си позволим, украинско зърно да се продава без никакъв контрол на полския пазар.

Зърното, което е много по-евтино, което не отговаря на всички норми на Европейския съюз и на всички стандарти на ЕС. И това е гигантска, огромна продукция.

По някакъв начин го разбирам. Най-лесно е да го продадеш в Полша, защото сме близо и транспортните разходи не са големи. Но Полша има свои собствени интереси. Ние също имаме свои граждани и трябва да се грижим за техните интереси. Трябва да се грижим за тях. Жалко е, че нашите украински съседи не искат да го разберат.

Но президентът Зеленски каза в Twitter, „Тревожно е, че някои в Европа си играят на солидарност в политически театър, който превръща зърното в трилър.“ Той не Ви назовава по име, но е ясно, че водите публичен спор. Ще има ли ответна мярка от Полша?

Опитваме се да създадем, както казах, възможно най-добрите условия, за да се уверим, че може да се транспортира украинско зърно през Полша. Да обърна внимание и на факта че проблемът, особено в медиите, се създава от нашите украински съседи. Ние не сме тези, които създаваме проблем.

Опитваме се да им помогнем с каквото можем. Но е нормално всяка власт да трябва да се погрижи за своите граждани. Ние също сме демократично избрана власт чрез избори и е наш дълг да се грижим за интересите на нашите избиратели.

Вярвам, че тук, в Съединените щати не само всички политици, но и всички граждани, които са гласували в изборите за Конгрес, в местни избори и президентски изборите го разбират отлично. Това очакват и от своите политици.

Очакват от американския президент, че ще го е грижа преди всичко за американските интереси. Мое задължение е да се грижа за полските интереси и интереса на нашите граждани и сънародници, на моите съграждани. Това се опитваме да направим.