Arm записа 25% при старта на IPO-то

Мин Джан Лий, Bloomberg

15:30 | 15 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Знаем, че Масайоши Сон не искаше акциите да са с цена над пазарния обхват, не искаше да рискува един успешен дебют. Струваше ли си това решение?

Определено си е струвало или поне така изглежда след първия ден на борсата. Предвид двадесет и пет процентният скок за акциите на Arm има голяма вероятност днес да поскъпнат и акциите на SoftBank подкрепени от представянето на  Arm.

Това, разбира се, е добре и за Масайоши Сон, и за SoftBank, която си запази собствеността на 90% от Arm. Оценката от 65 милиарда е точно в средата на диапазона на оценката от 60 до 70 милиарда, към която те се стремяха.

Тази оценка се приема за доста оптимистична и си струва да се отбележи фактът, че Arm попада в нея, макар че предстои да видим дали ще успеят да поддържат това ниво на оценка.

Доколко определящ ще е следващият месец на търговия?

Arm определено ще продължи да е един от най-важните активи, които притежава SoftBank. След първичното публично предлагане на Arm, SoftBank успя да набере почти 5 милиарда и да ги добави към растящите си запаси от пари, в които вече имаше около 40 милиарда.

SoftBank намекна, че излиза от продължителната си пауза в инвестициите и отново са готови да харчат пари. Фактът, че Arm се представя толкова добре само подкрепя мнението на инвеститорите, че  SoftBank са готови да вложат пари и в други активи – нещо, което внимателно следим.