Бейли очаква спадът на инфлацията да продължи

Андрю Бейли, управител на Bank of England

15:00 | 11 септември 2023
Преводач: Петя Кушева

Както вече казахме доста пъти, имаше много значими условия за търговски шок в страната, което се отрази на националния реален доход. Това неминуемо води до въпроса за разпределението. Разбира се, не ние определяме резултата от това, но то неминуемо поражда този въпрос. И разбира се, точно това виждаме по отношение на преговорите за заплатите.

Много важно е на кой етап сме в определянето на политиката. Въпросът е, че много от показателите сега се движат както очакваме и сигнализират, че спадът на инфлацията ще продължи.

И както съм казвал няколко пъти, мисля, че спадът ще бъде доста по-забележителен до края на тази година. Въпреки това, преговорите за заплатите са нещо, което ни изненада по друг начин в последните месеци. И въпросът сега е след като водещата инфлация се понижава и се надявам, че хората ще станат по-уверени, че тя ще продължи да се понижава, защото не се е понижила съвсем забележимо, но има да се извърви дълъг път.

Вие не приемате това очакване ...

Въпросът, който си задавам е дали ще инфлационните очаквания ще продължат да се понижават, тъй като вече видяхме от статистиката, че се понижават и дали това ще се отрази на преговорите по заплатите?

Решението ни е взето въз основа на проучването на Експертната група за вземане на решения, в което питаме фирмите какво е очакването им за нивото на заплатите през следващата година и виждаме, че то е започнало да се понижава. Последната цифра е 5 %. Преди това беше 6 %.

5% е два пъти и половина над целта ви...

Да, да, но искам да кажа, че ако очакванията за намаляване на инфлацията стават все по-силно застъпени, ще видим ли, че тя ще продължи да се понижава, защото и сега тя е в низходяща траектория. И въпросът е дали ще видим да продължи да се понижава? Това е важно за решенията по нашите политики в момента, защото оформя голяма част от начина ни на мислене за посоката на политиката днес.