Bank of Israel очаква връщане на инфлацията към по-близо до целта през Q1 на 2024

Амир Ярон, управител на Bank of Israel

08:20 | 6 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Данните, които получаваме от цял свят говорят за една битка с инфлацията, която все още не е спечелена. Данните от Южна Корея изненадаха с покачване, подобна е историята от последните часове и в Европа. Кажете ми как по-високите разходи по вноса ще затруднят допълнително Израелската централна банка в постигането на целта ѝ в края на годината?

Ние сме убедени, че настоящите лихви са на рестриктивна територия, не допускат изненади, а и всички ние зависим от данните и затова смятаме, че има минимален шанс да се наложи да продължим да покачваме лихвите.

За момента обаче, макар инфлацията да е 3,3%, а при следващите данни е възможно да достигне 4% и дори и при настоящия валутен курс, очакванията са стабилни.

Наблюдава се процес, чрез който инфлацията се връща по-близо до целта през първото тримесечие на 2024.

Лихвените проценти са над 1% и вярваме, че с нашата икономика това ще ни върне към целта без да ощетяваме икономическата активност повече от необходимото.

Шекелът е поевтинял с около 8% спрямо долара през 2023 и когато се анализира динамиката и при други валути възниква въпросът дали това подлежи на контрол чрез по-строга парична политика или зависи от правителството да реши проблема?

Трябва да се върна малко назад и да кажа, че шекелът има много силна обвързаност и взаимозависимост от събитията на финансовите пазари в чужбина.

Тази връзка отслабна значително от началото на годината. В голяма степен това се дължи на несигурността предизвикана от промените в съдебната система.

Виждаме как пазарът се опитва да оцени подходящата премия за риск свързана със ситуацията и ние сме убедени, че пазарът е този, който трябва да определи премията за риск, макар да имаше значително покачване на волатилността при шекела, пазарът функционира добре, без трусове. Затова и оставихме пазарът да диктува посоката.

При настоящите лихви пазарите вече включват и това в оценките си за инфлацията, но все пак те ни показват, че ще се върнем към целта през първото тримесечие на 2024.

Смятам, че в голяма степен всичко е свързано с проблемите около несигурността. А в момента предотвратяването на трусове на пазара или много значими промени, които биха ни попречили инфлацията да достигне целта, трябва да бъдат определяни от пазарите.