Даймън и други директори поискаха средства за мигрантите в Ню Йорк Сити

Лора Намияс, Bloomberg Ню Йорк

12:30 | 30 август 2023
Обновен: 14:21 | 30 август 2023
Преводач: Силвия Грозева

Бизнес лидерите в Ню Йорк Сити призоваха Конгреса и администрацията на Байдън да осигурят повече средства за справяне със стотиците хиляди хора, търсещи убежище, които източват местните бюджети. Те написаха отворено писмо до президента Байдън и лидерите на Конгреса. „Ню Йорк Сити е в трудна ситуация“ – пишат те. „Ресурсите не стигат не само в граничните райони, но и в градовете и щатите в цялата страна“.

Известни имена са подписали писмото. Съпредседателят на Партньорство за Ню Йорк Сити е директорът на Pfiser, Алберт Бурла. Директорът на Property Роб Спайър и още десетки ръководители на компании, включително директорът на JPMorgan Джейми Даймън, Лари Финк от BlackRock, Хенри Кравиц от KKR и други. Ще говорим за това с репортера на Bloomberg за Ню Йорк. Партньорство за Ню Йорк Сити. Тази инициатива привлече голямо внимание по време на ковид кризата. Целта беше хората да се върнат на работа, да се върнат в града. Имат ли власт? Чуват ли ги хората?

Абсолютно. Това партньорство съществува отдавна и неговият лидер Кати Уайлд е много влиятелна в бизнес средите и в политиката на Ню Йорк Сити. Мнението на организацията се смята за консенсус на най-влиятелните и най-уважавани бизнеси в града.

Дали има влияние над администрацията на Байдън и Конгреса по този въпрос не е ясно, защото е много чувствителна тема за Белия дом и града.

Винаги е сложно. Но нещо трябва да се направи и трябва да се погрижим за имигрантите. За колко пари говорим?

Администрацията на кмета на Ню Йорк Сити Ерик Адамс оценява разходите само на града на 12 млрд долара от миналата пролет до юли 2025г. Това са изключително много пари.

Годишният бюджет на Ню Йорк Сити е около 106-107 млрд долара. И допълнителните, неочаквани разходи за мигрантите е повече, отколкото градът смята, че може да поеме.

Откъде идват парите?

Малка част щатско финансиране, щатска помощ и другото е от данъците в града, плащани от гражданите на Ню Йорк.

Но като говорим за цялата пица за Ню Йорк Сити и услугите, които предоставя на гражданите си с тези данъчни приходи, кое ще бъде намалено заради тези 12 млрд?

В момента не особено много. В последния бюджетен цикъл имаше ожесточени дебати за възможни съкращения на работното време например на библиотеки или други градски услуги. Но администрацията на Адамс предупреждава, че в бъдеще може да има по-малко свободни пари, така че и средствата за други неща може да бъдат съкратени.

Трябва да се ускори процесът, за да позволим на тези хора да могат да работят. Нещата започват да се променят, нали?

Да, бизнес лидерите от града и администрацията на Адамс казват, че Ню Йорк Сити може да спечели след като толкова много нови хора идват града. Икономически.

Виждаме пазара на труда..

Точно така. Да се позволи на хората да работят и да допринасят за икономиката. Това казват, че искат много от хората, които пристигат. Това би било чудесно за всички. Те просто молят администрацията на Байдън да помогне да се облекчи ситуацията. Но не е лесно да стане.