Евентуална стачка на Chevron застрашава газовите пазари

Пол Алън, Bloomberg Сидни

12:30 | 29 август 2023
Обновен: 13:01 | 29 август 2023
Преводач: Мария Попова

Благодарение на споразумението на Woodside, пазарите си поеха глътка въздух, но това би могло да увеличи волатилността.

Знаехме, че винаги е имало вероятност това да стане, но наблягахме на думата „вероятност“. Преговорите продължават, а Chevron заявиха, че работят по процеса на договарянето. Но вчера след обяд 500 работници гласуваха в полза на ефективни стачни действия, което не значи, че те ще станат факт, но възможността вече е заявена.

Това може да не е пълна стачка, но може да е прекъсване на работа, може работниците да откажат да извършват определени задачи и ако това стане, ще има седемдневно предварително уведомление. Така че, най-ранната дата за евентуална стачка ще бъде 7 септември.

Миналата седмица Woodside постигнаха споразумение и налице е оптимизъм, че Chevron може също да постигне нещо подобно.

Какви са предполагаемите последици върху глобалния пазар на газ?

Заплахата е по-малка в сравнение с последиците, които биха настъпили, ако Woodside не бяха постигнали споразумение, защото компанията осигурява около 11% от глобалното предлагане на втечнен природен газ. Делът на Chevron е по-малък – между 5 и 7%, в зависимост от това чии са изчисленията.

Има няколко смекчаващи фактора. Европа не внася директно газ от Австралия, но Азия е директен вносител. Ако тези доставки спрат, азиатските купувачи ще трябва да наддават наред с европейските, което повишава риска от ценова война. Но газовите запаси в Европа са на сезонен връх, а и наблюдаваме отслабване на търсенето в Китай.

Така че този път изгледите за недостиг са по-слаби, но все пак очакваме отново да се повиши волатилността в цените на газа.