Риск за износа на руски суровини

Надя Мартин Виген, съдружник и суровинен анализатор в Pareto Securities

16:00 | 10 август 2023
Преводач: Мария Попова

Суровините поскъпваха през последните два месеца това лято и така от ситуацията, в която при WTI преобладаваха късите позиции, а природният газ беше в мечи пазар, днес ситуацията с петрола и газа е вече по-балансирана.

Тази сутрин търгувахме брента на почти 87 долара за барел. В момента леко поевтинява и имаме същата ситуация и при WTI, но все още сме значително над 80 долара за барел. Струва ми се, че хората започват да осъзнават риска.

Да не забравяме, че удареният танкер е бил малък и предназначен за превоз на петрол за руската армия.

Така че, той се счита за военна цел, а пазарът все още осмисля факта, че да, като мащаб това може да се разрасне, но все още не е.

Другата причина да имаме къс пазар е наличието на силни опасения относно търсенето и на второ място, това че очаквахме износа на петрол от Русия да се срине още през второто тримесечие на миналата година, но той все така продължава.

МАЕ говореха за спад от един милион барела дневно, а сега вече споменават 400 хиляди барела дневно.

Получи се нещо като историята за лъжливото овчарче: вълкът е тук, но пазарът не реагира.

Струва ми се, че сме изпаднали в ситуация, в която Саудитска Арабия диктува случващото се на този пазар в момента. Допускам, че ако проблемите около Русия нараснат, саудитците с лекота могат да компенсират.

В краткосрочен план – напълно! Въпросът е какво ще стане, ако имаме продължителен недостиг. Затова и обръщаме поглед към резервите през втората половина на годината, а те ще намалеят драстично.

В началото не следващата година, резервите ще бъдат в крайно ниска точка в каквато бяхме в началото на 2021. Тези факти подкрепят прогнозата за сто и повече долара за барел петрол.

Затова трябва да разглеждаме ситуацията не в рамките на месец или три месеца, а на шест месеца. А според мен тогава Саудитска Арабия ще се затрудни да замени Русия в дългосрочен план.