Apple се насочи към изкуствения интелект

Марк Гърман, Bloomberg

12:39 | 20 юли 2023
Преводач: Силвия Грозева

Какво прави Apple? Мисля, че му викат Ajax или AppleGPT.

Научихме, че Apple тръгва към LLM или големите езикови модели. Това е основата на технологията на изкуствения интелект на ChatGPT, Bing AI на Microsoft, Bard на Google и всички останали модерни инструменти с изкуствен интелект, за които чуваме.

Apple разработиха своя основна рамка, наречена Ajax, за да захрани новото им поколение големи езикови модели. Изгради и вътрешен инструмент, подобен на ChatGPT за служителите си, който работи подобно на тези на другите компании.

Явно се отказват от Siri, защо? Alexa и Google май са по-умни от Siri, да не говорим за ChatGPT и Bing AI. Защо не работят повече по нея?

Не вярвам да са се отказали от Siri. Apple се оказа с много изтънели ресурси, което си е техен проблем. Много усилия в изкуствения интелект са насочени към автономните им коли. Те работят по самоуправляема кола. Автономните й възможности ще бъдат осигурени с машинно обучение и изкуствен интелект и там хвърлят големи усилия.

Въвеждат изкуствен интелект в много части на системата – в iPhone, iPad, в Mac и други.

Шлемът VisionPro също си има изкуствен интелект.

Но по отношение на изкуствения интелект и операциите, които изпълнява OpenAI за Google и Alexa на Amazon, там Apple изостава. Има нужда от решаване на проблема на баланса между опазване на личните данни и функционалност. На Apple им е трудно в последните няколко години, но започват да се настройват правилно като избират повече функционалност, но продължават да пазят личните данни на програмно ниво.

Мисля, че тези езикови модели ще покажат възможностите им. Сигурно ще ги добавят в приложенията си, в собствената им корпоративна инфраструктура, например в AppleCare, за да помогнат на хората си да обслужват клиентите.

И най-важното, в даден момент ще бъдат добавени към айфона през Siri. Казаха ми, че докато засега няма такъв официален план за потребителските продукти, изграждането на основата и темповете, с които работят кара хората да очакват някакво важно съобщение за изкуствения интелект през 2024г.

Като казвате, че нямат много ресурси, гледах финансовите анализи на терминала на Bloomberg. Миналата година са имали 169 млрд долара в брой и парични еквиваленти. Има ли начин да започнат да използват тези пари за този проект?

Възможно е. Обикновено хората пропускат стратегията за придобиване на Apple. Те не правят гигантски придобивания. Не купуват Disney, нито OpenAI, нито някоя друга гигантска компания. Знаем го.

Мнозина си казват, че просто не искат да харчат пари.

Истината обаче е, че Apple е правила трансфер и интеграция на технологии, привличала е хора извън компанията, дори много хора. Те са интегрирани в компанията. За Beats Transition преди година похарчиха 3 млрд долара и досега това е най-голямата им придобивка. Много трудно беше да интегрират хората от Beats в Apple.

Купиха от Intel екипа за модемите. Няколкостотин, ако не и няколко хиляди души. Купиха ги преди 3-4г. за около 1 млрд долара и това бе голямо предизвикателство.

Така че изкуственият им интелект ще се роди по-скоро от работа в компанията, наемане и по-малки придобивания, но не и нещо по-голямо.