Как Украйна ще се справи с разрушената язовирна стена, част 3

Юлия Свереденко, министър на икономиката на Украйна

16:00 | 7 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

По отношение на икономическото възстановяване, кои части на икономиката смятате, че ще бъдат най-силно засегнати от това бедствие?

Ситуацията сега ли? Земеделието в района и екологичната ситуация.

Затова сме насочили усилията си в тази посока. И разбира се, ние ще изчислим всички загуби.

Ще има щети по инфраструктурата, социалната инфраструктура, домакинствата, училищата. Затова трябва да обявим данните. Те ще се отразят на икономиката и възстановяването като цяло.

Говорите за връщане към ръст. Какво според вас води това връщане към ръст?

Фактът, че украинският бизнес продължава да работи. Миналата година осигурихме няколко програми за преместване на бизнеса от фронтовата линия към по-спокойни зони, така че да продължават да работят.

Освен това осигурихме подкрепа за бизнеса да продължава да работи – например достъп до финансиране и допълнителни гаранции от държавата. Имаме различни грантови програми.

Може да се изненадате, но имаме голямо търсене от украинска страна. Във войната хората искат да започнат бизнес. Усилията ни са насочени към украинците, които живеят в чужбина и искат да се върнат в родината.

Този фактор също ще се отрази на икономическото възстановяване и ръста.

Вече мина повече от година от началото на войната. Кои са най-големите ви притеснения за икономиката?

Най-големите ми притеснения.. Ние се бием на два фронта. На военния и на икономическия. Разбира се, тази война струва много на украинската икономика. Затова нямаме време.

Не като министър на икономиката, а като вицепремиер бих призовала политиците да ни предоставят подкрепа. Подкрепа с доставки на оръжия и с финансиране. Защото това може да ни помогне да победим колкото може по-бързо.

Това е основния фактор, който ще се отрази на икономическия ръст.

ВЕЦ-ът е бил под руски контрол. Има ли някакви последиците за енергетиката? За енергетиката на Украйна.

Не за момента.

Водят се преговори за удължаване на зърнената сделка след юли. Очаквате ли потенциално да получите удължаване на сделката?

Доколкото знам, ние настояваме за удължаване на тази сделка. Знаете, че нашата страна зависи от износа на земеделски стоки. Затова е важно за нас да я продължим.