Лагерът на Арктическите ангели, част 2

Лиам Денинг, Bloomberg Opinion

19:32 | 6 юни 2023
Преводач: Мария Попова

 

Климатичните промени торпилират арктическия мир по-ефикасно от всяка артилерия. Топящият се лед разкрива нови ресурси и морски маршрути, които да бъдат изследвани. Русия активира военни бази, а Китай гледа на региона като на потенциал за разширяване на властта си.

Ето за какво говорим: ако преди геополитиката приключваше на 66 градуса и половина северна ширина, днес Арктика вече се придърпва в променливата мрежа от съюзи и съперничество, която получи силен тласък от руската инвазия в Украйна и растящата пропаст между Вашингтон и Пекин.

Но Аляска е онова място, където цялото извиване на ръце и геополитически страх навлизат на терен в реалността. Едно от нещата, които забелязах докато бях с 11 Въздушна дивизия беше, че обучението им е насочено по-скоро към живота отколкото към убиването. Трудно е да се изброят потенциалните заплахи в Арктика.

Затова генерал-майор Брайън Айфлър се съсредоточава над  създаването на „арктическия войн“ – войник, който е развил тези „арктически мазоли“, както той ги нарича, и умее да оцелява и да се чувства добре в тази среда. Защото най-осезаемият  противник тук е самото място. При минус 37 градуса и вятър със скорост 40 километра в час, лицето ви може да измръзне за 4 минути или приблизително колкото продължителността на това видео.

Обучението на арктическите мускули на армията е бавно. Те изпитват всичко: униформи, нови превозни средства и, най-важното, новото поколение американски войници.

В основата на практическите упражнения за вървене със снегоходки във виелица или укриване по планинските склонове е негласната мисия на армията тук. Просто да бъде тук! Като отново забива флага си в Арктика,  армията на САЩ може да се надява от една страна да възпре всякакъв чужд опит за откривателство вдъхновен от топящия се лед, но от друга страна да успокои най-големите страхове на Вашингтон от неизвестното с всички вероятности за грешки, които носи това.

Вероятностите варират от нахлуване на малка, разпръсната група от специалните части за саботаж на комуникационни мрежи, до навлизане на чужда инфраструктура или устройства – например, балони.

Докато климатичните промени срутват стените от лед, които пазеха Арктика изолирана, не е ясно какви точно заплахи ще се появят. Но една коренна промяна създава хиляди възможности. Това е точно или неточно онова, за което американската армия се подготвя тук.