Лагард: Базовият инфлационен натиск остава висок

Ейдриън Вон, Bloomberg Хонконг

11:00 | 6 юни 2023
Обновен: 12:40 | 6 юни 2023
Преводач: Мария Попова

 

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че инфлационният натиск остава силен и разходите за кредитиране ще бъдат допълнително увеличени, за да бъде преодолян. Коментарите коригират очакванията за следващото увеличение на лихвите на заседанието на Европейската централна банка през следващата седмица. Лагард потвърди, че няма ясни доказателства, че базовата инфлация е достигнала пика си.

"Показателите за базовия инфлационен натиск остават високи и въпреки че при някои от тях се наблюдават признаци на забавяне, няма ясни доказателства, че базовата инфлация е достигнала своя връх", каза Лагард.

Група от индустриалното лоби предупреди, че Великобритания рискува да изостане в ключови технологии, включително изкуствения интелект и чиповете. TechUK, която има почти хиляда члена, сред които Apple и Amazon, заяви, че правителството трябва спешно да промени политиката и регулациите си. Докладът определя Великобритания като „неблагоприятна за стартъпи икономика“ и определя регулациите като „скъпи и тромави“.