Vanda: ОПЕК няма готовност за съкращение до догодина

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

13:30 | 5 юни 2023
Преводач: Силвия Грозева

Много интересна среща проведе ОПЕК. Саудитска Арабия намали производството, за разлика от всички останали. ОАЕ обяви, че произвежда повече. Африканските страни може би също ще намалят квотите си. Дали тази година в ОПЕК+ започват разногласия?

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

Със сигурност ОПЕК се изправя пред много предизвикателства. В неделя Саудитска Арабия единствена обяви доброволно съкращение от 1 млн барела на ден. Доста трудни разговори се водиха зад кулисите по отношение на корекцията на целите на различни страни, особено африканските, за да се впишат в реалните съкращения на производството.

Мисля, че някои от тези разговори са били водени през уикенда, но предполагам, че голяма част от трудните решения са били отложени за догодина.

Те ще останат проблем в бъдеще.

Като цяло Саудитска Арабия пое всичко. Колко време биха желали да продължават сами да поддържат цените в опит да ги повишат, предстои да видим.

Пол

Докато говорихте видяхме една графика на цената на суровия петрол. Доста голямо рали направи той на фона на тази среща. Както казвате, тя хвърли сянка на всичко това. Саудитският министър предупреди спекулантите да внимават. На какво ниво Саудитска Арабия може да реши да действа срещу късите продажби?

Вандана Хари, основател на Vanda Insights

Саудитска Арабия официално казва, че не се прицелва в цените. Просто иска да поддържа баланса на пазара.

Но пазарът смята, че Рияд иска да балансира бюджета си, за да получи нужните приходи за всички мега инфраструктурни проекти, които е предприел. В идеалния случай би искал цената на Брент да е над 80 долара. А в момента е на около 77 долара.

Ще видим докога ще продължи битката на Саудитска Арабия със спекулантите. Както казах, това е съкращение с още 1 млн барела на ден за юли.

Колко още възнамерява да продължи да намалява производството? От дискусиите през уикенда стана ясно, че останалата част от ОПЕК няма готовност да започне съкращения, поне до следващата година.

Саудитският министър на петрола е в затруднено положение. Той повтори предупреждението си към продавачите на къси позиции. Те обаче ще следват сигналите на пазара.

Ако икономиката на света и на САЩ, особено на САЩ и Европа не изглеждат добре, ако икономиката на Китай не се развива по най-оптимистичните сценарии от началото на годината, те ще се върнат веднага.