Австралия очаква Китай да свали митата на ечемика

Пол Алън, Bloomberg Сидни

09:30 | 29 май 2023
Обновен: 13:54 | 29 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Министърът на търговията на Австралия каза, че ечемикът е следващия сектор, който ще спечели от външните отношения с Китай. Министърът очаква Пекин да свали 80% от митото на ечемика в следващите няколко седмици. Това са последните признаци за промяна в отношенията между Канбера и Пекин, който наскоро свали митата за вноса на дървесина от Австралия.

Печалбите на индустриалните компании в Китай продължават да спадат през първите 4 месеца на годината и показват, че търсенето се охлажда и задълбочаване на фабричната дефлация. Индустриалните печалби паднаха с 20,6% от януари до април спрямо същия период на 2022г. Но печалбите за април бяха с 3,7% повишение спрямо предишната година. А през март спаднаха с около 19%.

Американският министър на търговията Джина Раймонд оказа, че САЩ няма да търпи забраната на чиповете на Micron в Китай. Раймондо нарече решението на Пекин „икономическа принуда“, най-острата реакция на Вашингтон досега. Този месец Китай предупреди компаниите си да не купуват продукти от Micron, защото според него не отговарят на изискванията за киберсигурност.

Премиерът на Индия Нарендра Моди откри новата сграда на парламента след реновация на стария колониален център на Делхи. Около една трета от депутатите, включително тези от опозиционната Партия на Конгреса бойкотираха церемонията и казаха, че новата сграда е опит на Моди да се излъска имиджа преди изборите през 2024г.