Централната банка на Дания за лихвите, курса и жилищния пазар, част 2

Кристиан Кетел Томсен, управител на Централната банка на Дания

15:30 | 24 май 2023
Преводач: Петя Кушева

Дания беше първата страна в света, която въведе отрицателни лихвени проценти. Възможно ли е да се върнат и кога ще видим да започне цикъл на намаляване?

В сравнение с периода преди въвеждане на отрицателните лихви, те сега са част от инструментариума. Сблъскахме се с тях, изпробвахме ги. Това е инструмент, който можете действително да използвате, ако се наложи. Едно определено умение или теоретична ситуация, в която това да е от значение е например, ако в еврозоната има желание да се въведе  икономически стимул, а лихвите вече са много ниски. Тогава отрицателните лихви биха могли да бъдат уместни. Дали някога ще стигнем до това, не знам.

Цените на жилищата в Дания са спаднали с около 10 процента от пика, но в съседна Швеция ситуацията е по-лоша и има реални опасения за въздействието върху икономиката. Изправена ли е Дания пред подобни рискове?

Смятам, че нашият жилищен пазар е доста стабилен. Преживяхме доста голям спад в цените от миналото лято. Трябва да се разглежда и в светлината на това, че последва известно увеличение на цените през последните години. По принцип виждаме, че пазарът на жилища, а също и домакинствата са доста стабилни във финансово отношение.

Виждате ли заплахи за датската и европейската икономика от сегашните проблеми в САЩ с  тавана на дълга? Заплаха за финансовата стабилност?

Не съм експерт по този въпрос и как точно ще функционира той, но не смятаме, че това ще има някакво пряко влияние върху европейската икономика. Със сигурност се надяваме обаче да се постигне бързо решение.