Германия е причината за спада на производствената активност на еврозоната

Зои Шнеевайс, Bloomberg

06:00 | 24 май 2023
Обновен: 13:54 | 24 май 2023
Преводач: Мария Попова

Данни показват най-слабите стойности на производствената активност от 3 години насам. Какво се крие зад това?

В голяма степен причината е Германия, чийто индекс на производствената активност също е най-слабият от 3 години. Съпоставката е с май 2020, тоест не точно разгара на пандемията, но все пак период, в който голяма част от Европа беше блокирана заради ковид.

Когато правим анализ на данните в опит да разберем защо са толкова лоши, стигаме до липсата на инерция, която идва от Китай. Всички очакваха Китай да набере темпо, което да даде тласък на Германия, а тя на свой ред да даде тласък на Европа. Знаем, че Германия е двигател на производството, а също и движеща сила на еврозоната, така че тези слаби данни са повод за значителна загриженост.

Картината изглежда доста мрачна. Какво означава това за цялостния растеж?

Нагласите за цялостния растеж са все още позитивни. Забавянето е в сектора на услугите, цялостния индекс също има забавяне, но цифрите все още са много силни и ясно показват, че растеж има. Така че картината е нееднозначна и очевидно доста сложна и ще е трудно да се прогнозира какво ще се случи. Трябва да припомним, че специално в сектора на услугите няма достатъчно персонал, освен това те са основен двигател на инфлацията. Всичко това подчертава разликата между производството и услугите, а тя е много драстична.