О'Лиъри: Бизнесът лети из Европа

Майкъл О’Лиъри, директор на Ryanair

14:00 | 23 май 2023
Преводач: Силвия Грозева

Няма ли тогава да си повишите цените по-малко?

В никакъв случай. Ние ще продължаваме да повишаваме капацитета и ще запазим добрата доходност от високия фактор на затоварване. Смятаме да завземем огромен пазарен дял от всяка авиокомпания в Европа. Ще увеличим дела си в Европа от 20% сега на 33% в началото на 30-те години.

Хората говорят за бума на пътуванията, който подкрепя услугите по света. Казват, че се дължи на пандемията. Сега хората си казват: веднъж се живее, заминаваме! Уверен ли сте, че това ще продължи вечно?

Вечността е дълго време. Твърде дълга за моя хоризонт. В следващите 5г. ще продължи.

Има няколко фундамента в Европа. Първо, забелязваме много силно бизнес търсене. Бизнесът лети из Европа – до Източна Европа, Мароко, Португалия. Поправят си веригите на доставка, защото вече не могат да зависят от Азия. Търсят евтини производители – Мароко, Португалия, Полша, Румъния. Ние сме най-голяма авиокомпания на всички тези пазари. Забелязваме много силно възстановяване на бизнес пътуванията.

Хората стояха затворени две години и половина. И сега отново започват да пътуват. Това не временно явление. Все повече пътуват.

Най-много ме изненадва негативното отразяване на високите цени на енергията, инфлацията, защото все още има практически пълна заетост в Европа. Хората си получават заплатите в края на всеки месец и какво правят? Пътуват.

Времето за почивка се увеличава. Децата обикалят цяла Европа.

Аз израснах през 70-те и 80-те. Моите деца все ми напомнят, че това е било през миналия век. Ние обикаляхме Европа с влак. Интеррайл. Сега те обикалят Европа с Ryanair.

Това лято има огромна вълна американци към Европа. Азиатският пазар се възстановява. Но понеже само 90% от предпандемичния капацитет е възстановен, търсенето е силно и цените високи. И не виждам причина това да не продължи така още 4-5г.

Имаше ковид, после започна инвазията в Украйна, такива неща ни объркват, разбира се. Но фундаментите са много силни. Търсенето на пътувания е силно и предлагането е възпрепятствано от производителите на самолети. Те просто трябва да ги направят и да увеличат производството.