Колко ви трябват, за да влезете в онзи 1% на върха

Вони Куин, Ромейн Бостик Bloomberg

10:00 | 20 май 2023
Преводач: Мария Попова

Парите значат много, но колко ви трябват, за да се в онзи 1% на върха във вашата страна? Ако искате да сте сред най-богатите в Монако, трябват „едва“ 12, 14 милиона долара. А в САЩ – само 5,1 милиона долара. Малко повече ще са ви нужни, за да влезете в клуб „Един процент“ в Швейцария или Австралия – съответно 6,6 милиона долара и 5,5 милиона долара. Обичам тези истории, заради интересния поглед. Аз например проверих населението на Монако. Познай колко е.

Знам, че не голямо.

 

36 хиляди души! Знаеш ли колко е населението в Горен Ийстсайд?

Не знам... над 100 хиляди?

Почти позна!

Ти спомена водачите на списъка – Монако, Швейцария, Австралия, Нова Зеландия и САЩ. Но аз пък гледах държавите, които са по-назад в списъка – Саудитска Арабия, Румъния, Малайзия, Бразилия. Това са богати държави, но цената да си сред най-богатите е около милион долара, а на някои места и по-малко.

Имат си своите активи. Но това, което мен ме изненада е, че в държави където богатството се облага с данък, като Франция например, все пак има много хора в групата на единия процент. Франция и Испания са в топ 12 от тази класация.

Да не би да искаш да кажеш, че ако данъкът беше по-висок, те щяха да са по-напред в класацията?

Възможно е. Мислех си, че богаташите са напуснали, но явно все още ги има и в тези държави.

Ами какво да кажа... французите си предпочитат Франция, нали?

Така си е...

Разбирам обаче каква е идеята ти. Когато говорим по тази тема, говорим и за общия брой на хората, които попадат в тази висока, елитна класа и той всъщност леко е намалял през последната година.

Факт е, че общият брой на тези хора не е чак толкова висок или поне аз така мисля, знаем, че всичко е относително: глобално, от всички държави по света, 588 хиляди души  попадат в този 1% на върха. Не са чак толкова много. А прагът от 5,1 милиона долара за САЩ ми изглежда малко нисък.

Да, но и географският принцип е важен. Говорим за спад в световен мащаб, но пък най-голямото покачване записват държавите от Близкия изток.