ОИСР очаква по-предпазливо затягане в САЩ

Матиас Корман, генерален секретар на ОИСР

13:35 | 15 май 2023
Преводач: Мария Попова

Какво още трябва да се направи от отговорните лица, за да се ограничи разпростирането на каквито и да е рискове за банковата система след колапса на SVB и други банки и проблемите с Credit Suisse?

На първо място, ние сме убедени, че глобалната банкова система остава стабилна, че финансовата система днес е много по-добре регулирана и с много по-добър надзор отколкото в периода преди световната финансова криза.

Фалитите, които видяхме се дължат на конкретни порвали в управлението и надзора. И тук има някои въпроси свързани с надзора, някои  проблеми, които регулаторите трябва да обмислят,  но незабавната реакция беше бърза, ефикасна, много добре координирана и определено помогна да се избегне по-нататъшно разпространение на кризата.

Сега трябва внимателно да помислим какво трябва да е отражението на всичко това върху политиката. Последици определено има по отношение на доверието на  пазарите, усещането на пазара и това е проблем, който ние трябва да решим през следващите месеци.

Как гледате на инфлацията? До колко упорита е тя в Европа? Явно налице е разделение в пътищата на ЕЦБ и Фед, а вчера управителят на Bundesbank дори заяви пред нас, че не изключва повишение на лихвите и през септември.

Краткият отговор е: инфлацията е прекалено висока и не се понижава достатъчно бързо. Макар че, бих казал, че САЩ са малко по-напред по отношение на цикъла на затягане на паричната политика  отколкото Европа.

Моите очаквания са в САЩ да има занапред едно по-предпазливо затягане на паричната политика, за да се сведе инфлацията отново до целта от 2%. Но от наша гледна точка, вероятно ще са нужни още силни действия в европейските политики.

Смятате ли, че е възможно повишение през септември…

Не съм управител на централна банка, но бих казал, че е много важно инфлацията да се върне към целта и знам, че централните банкери в Европа, в Съединените щати и по целия свят са напълно посветени на тази задача.