Рубини очаква твърдо приземяване от невъзможната мисия на Фед

Нуриел Рубини, директор на Roubini Macro Associates

14:00 | 2 май 2023
Преводач: Мария Попова

Какво виждате в САЩ? Дали са се запътили към стагфлация?

Инфлацията все още е доста над целта, базовата инфлация е 5,6% и се понижава, но не достатъчно бързо. Фед повишиха прогнозата си за базовата инфлация в края на годината от 3,2 до 3,5%. По принцип, те искат да повишат лихвите през май и после да спрат, но ако инфлацията остане упорита, няма да има такава възможност.

Тогава Фед ще се окаже изправен пред много сериозна дилема, или по-скоро трилема. Те искат да постигнат ценова стабилност, стабилност на растежа, за да избегнат твърдо приземяване и финансова стабилност.

Ако стойността на базовата инфлация в края на годината е 4% вместо 3%, тогава те ще изпаднат в затруднение, защото лихвите ще трябва да се повишат доста над 5,25%, а ако това не стане, инфлационните очаквания ще бъдат дестабилизирани.

Ако лихвите бъдат повишени над това ниво докато пазарите оказват натиск за понижение на лихвите, ще има изненада и ще настъпи твърдо приземяване за икономиката и повече финансова нестабилност за банките и за лихвите в дългосрочен план.

Постигането на ценова стабилност, на стабилност на растежа и на финансова стабилност с един инструмент на политиката като лихвите по федералните фондове изглежда като „мисията невъзможна“.

Така че: или твърдо приземяване и финансова катастрофа или дестабилизиране на инфлационните очаквания.