Гуринша от МВФ за глобалната прогноза, част 1

Пиер-Оливие Гуринша, главен икономист на МВФ

14:00 | 13 април 2023
Преводач: Мария Попова

Прочетох написаното от вас и видях, че вие снижавате леко базовата си прогноза, но предупреждавате, че очакваните рискове са за значителен спад. Означава ли това, че трябва да гледам на базовата ви прогноза като на твърде оптимистична?
 

Не, базата си е база и ние все още сме убедени, че нещата могат да се развият така. Както посочихте, има известно понижение за тази и следващата година, съответно 2,8% и 3%. Това е отражение на факта, че големите икономики отварят, движим се напред, Китай отваря, но същевременно има и затягане на паричната политика плюс известна банкова нестабилност, която може да повлияе негативно на отпускането на заеми.

Предвид всичко това създадохме нашата базова прогноза. Притеснението ни е, че има много фактори, които могат да излязат от релси, особено в сферата на финансовата стабилност. Затова в допълнение към базовия сценарий ние предлагаме два други, в които сме увеличили финансовата нестабилност и разглеждаме евентуалните последици.

Да поговорим за последиците предвид SVB и Credit Suisse. Как гледате на това?

Ясно е, че това, което се наблюдава предвид рязкото повишаване на лихвите от централните банки през последната година, възникват уязвими участъци във финансовата система - при банките, както видяхме с SVB, както и при други институции и критичния епизод през есента с ликвидните инвестиции във Великобритания.

Трябва да сме бдителни, защото някои от тези уязвими участъци могат да се разширят и да се разпространят в цялата финансова система.

Това все още не е факт и властите се справят с трудностите. Но това, което отбелязваме е рискът, банките да разгледат прогнозата, да разгледат печалбите си, да видят, че трябва да плащат повече за депозитите и губят депозити, губят счетоводни активи, и отписват дългосрочни приходни активи, така че те ще бъдат по-предпазливи в бъдещото отпускане на заеми.

А това ще затрудни допълнително икономическия растеж в САЩ и в останалия свят.