Сен очаква петрол за $100 още през второто тримесечие

Амрита Сен, директор Проучвания, Energy Aspects

11:39 | 4 април 2023
Обновен: 15:08 | 4 април 2023
Преводач: Силвия Грозева

Ще толерират ли китайците тези високи цени?

В последната една седмица се срещаме с китайските си клиенти и те питат само за ОПЕК. Какво е основанието, какво означава за цените.. Само ще кажа, че търсенето в Китай продължава да се възстановява бавно, но сигурно. Общото усещане и нашите цифри показват, че китайските спестявания за около 10% от БВП.

Те всъщност нямат нищо против по-високите цени. Да, тревожат се за политиката на ОПЕК, но смятам, че ще на Изток ще издържат много повече по-високите цени на петрола, отколкото на Запад.

Там няма рецесия. Въпросът е само колко ще расте Китай и колко дълго.

Докато в Европа и САЩ първият въпрос на всяка среща е колко голяма ще бъде рецесията.

Продължаваме да чуваме, че колкото повече на изток вървиш, толкова повече оптимизъм усещаш. Освен това и някои рафинерии в Китай наваксват. Кога ще стигнем до петрол за 100 долара? Това продължава ли да натиска цената нагоре?

Изглежда прогнозата ни за 100 долара за барел се изпълняваше дори преди ОПЕК да намали производството. Не сме променяли мнението си.

Смятаме, че второто полугодие ще бъде силно оптимистично, докато глобалната икономика е наред. Как определям това – лека рецесия за страните от ОИСР, малка рецесия в САЩ и също такава в Европа. Затова като цяло прогнозата ни за търсенето не е особено голяма, около 1,5 млн барела на ден ръст.

Докато това продължава, ще имаме 100 долара за барел, така или иначе.

Сега със съкращаването на производството на ОПЕК, това може да се случи по-рано, потенциално в края на второто тримесечие.