Харбеке: До няколко години Европа настига САЩ, Китай при батериите

Дирк Харбеке, директор на RockTech Lithium

23:00 | 30 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да поговорим за проекта за литиева рафинерия в Бранденбург. Кажете ми повече за значението му и значението на локацията, където ще бъде построен.

Много е важно за европейското автомобилостроене да има местна снабдителна верига.

Сега над 90% от литиевия хидроксид, който е основен елемент в литиево-йонни батерии идва от Китай.

Преди няколко години взехме решение да станем първите, които ще построят литиев конвертор в Европа и по-точно в Германия, на германско-полската граница. Много е важно такова производство за стабилните, устойчиви и чисти доставки на литий в Европа.

Китай, САЩ и Европа сякаш наскоро забелязаха това значение. Колко изостава САЩ от Китай и Европа в суровинната си политика?

Ние на Запад все още сме няколко години след Китай. Да не забравяме, че първоначално Европа започна с първата субсидирана програма през 2019г. Оттогава досега обаче не се направи достатъчно.

Впечатляващият подем в момента в Северна Америка около субсидираната програма на Закона за намаляване на инфлацията привлича много играчи от Южна Корея – големи компании като LG Energy, които сега покоряват, наистина го казвам по този начин – североамериканския пазар. Това предизвика голям интерес и от местни и северноамерикански компании, които искат да изграждат такива снабдителни вериги.

В Европа все още има изоставане в това отношение, но съм уверен, че до няколко години ще настигнем САЩ и китайците.