Байдън: САЩ оценява последиците от срива на SVB

Мадисън Милс, Bloomberg

09:00 | 22 март 2023
Обновен: 10:56 | 22 март 2023
Преводач: Мария Попова

САЩ правят оценка дали последиците от срива на Silicon Valley Bank са по-мащабни от публично оповестените. Bloomberg научи, че администрацията на Байдън събира данни за китайските компании, които вероятно имат сметки в регионални американски банки. Целта е да се разбере дали последиците са стигнали и до Китай.

Японският премиер Фумио Кишида направи първото си посещение в Киев след нахлуването на Русия. Той предложи силна подкрепа за Украйна и предложи на президента Зеленски да се присъедини към срещата на Г-7 през май. Кишида пристигна след визита в Ню Делхи, където е оказал натиск над индийския премиер да се присъедини към останалите лидери в изолирането на Русия заради инвазията. Япония ще е домакин на срещата на Г-7 в Хирошима.

МВФ е постигнал споразумение на ниво експерти за отпускането на заем за 15,6 милиарда долара на Украйна. Той трябва да помогне за дългосрочното възстановяване на страната и да улесни пътя ѝ за влизане в Европейския съюз. Заемът трябва да се одобри и от ръководството на МВФ като се очаква то да разгледа въпроса през следващите седмици.

ЕЦБ пита банките за непряката им експозиция към Credit Suisse, след като установи, че балансът им показва малка или никаква собственост в подчинения срочен дълг на фирмата. Регулаторът разширява подхода си като пита банките дали са изправени пред риск клиентите им да изгубят пари. Покупката на Credit Suisse изпари 17 милиарда долара дълг в облигации от първи ред.