Мистър Йена очаква Уеда да вдигне лихвите до октомври

Ейсуке Сакакибара, бивш зам. финансов министър на Япония

23:30 | 14 февруари 2023
Преводач: Мария Попова

Кои според вас ще са първите неща, които ще променят?

Те в известна степен вече са променили някои  неща. Но те бързо ще спрат улесненията в паричната политика и постепенно ще преминат към затягане на паричната политика. Разбира се, всичко зависи от посоката на японската икономика. Но ако японската икономика прегрее както се очаква в момента, те бавно ще преминат към политика на затягане.

Вероятните последици от едно затягане ще е по-силна валута, по-силна йена, а това би могло да върне лошите спомени от дефлацията. Доколко предпазлива ще бъде Японската централна банка според вас, предвид възможното укрепване на валутата?

Те ще трябва да са предпазливи. В момента, очакванията са валутата бавно да се придвижи към курс от 120, а 120 не е лошо ниво за японската икономика. В момента доларът е 130 – 131 йени и йената бавно ще поскъпне към 120.

На какво ниво под 120 ще започне да носи проблеми за икономиката?

Ако  поскъпне под 100, тогава ще започне да вреди на икономиката. Но не мисля, четова ще стане.

Изглежда сме далеч от този момент. Да поговорим за реалната ситуация в икономиката. Общата инфлация е 4%, базовата инфлация е 3%. Смятате ли, че господин Курода постигна онова, което преди 10 години беше казал, че ще направи – да изведе инфлацията в Япония до стабилни нива? Да очакваме ли стабилна инфлация в японската икономика?

Япония определено излезе от дефлацията и започна да върви напред. Инфлацията вероятно ще бъде около 2% за известно време.