Натискът над Китай заради балона в САЩ

Ребека Чунг-Уилямс, Bloomberg

12:55 | 6 февруари 2023
Обновен: 16:16 | 6 февруари 2023
Преводач: Силвия Грозева

Това .. сваляне на балон с F-22 Raptor е малко пресилено. Но както и да е. Още един пример за още напрежения. Да не забравяме, че и над Южна Америка имаше балон.
 

Много интересно развитие на събитията в уикенда, когато трябваше да имаме нормализиране на връзките САЩ-Китай с визитата на Блинкен в Пекин.

Определено нещата тръгнаха по съвсем различен път.

Другият въпрос е самите САЩ ще успеят да потвърдят вече окончателно, че е носел техника за наблюдение. Източниците ни казаха, че като намерят балона ще търсят технологии от САЩ или други съюзници.

Ако ги намерят, това може да даде на САЩ някакво извинение да удължат санкциите.

Има много голям натиск у дома и за Си Дзинпин, и за Байдън да реагират на този инцидент, който беше голямо шоу като си помислим за участието на американците в него.

Пристигнаха коментарите на външното министерство на Китай за свалянето на балона им. Те казват на САЩ да не предприемат действия срещу китайските интереси.

Това е големият въпрос. Не успяхме да овладеем тези отношения, както каза Байдън. Не намерихме основа.

Преди последното съобщение, Пекин направи доста силно изявление като каза, че си запазва правото да защити интересите на компанията и да отговори.

Това бе по-остър език, отколкото по-рано, когато призоваваха за хладнокръвие.

Сега нещата отчасти зависят доколко силен ще бъде натиска над Си Дзинпин да отговори на твърденията, че Китай е застрашен и отвън.